Sliwkowe crumble z migdalami i piniami.


Po dlugiej przerwie, spowodowanej roznymi zdrowotnymi zawirowaniami (i czesciowo tez moim lenistwem :), wracam do Was z przepisem na pyszne sliwkowe crumble. Wiem, ze nie jest to jeszcze sezon na pelne smaku i aromatu sliwki wegierki ale widzialam, ze w sklepach (przynajmniej u nas) pojawily sie juz innego rodzaju sliwki, ktore z powodzeniem mozna uzyc do przygotowania tego deseru. Oczywiscie crumble najlepiej smakuje jeszcze cieple z dodatkiem smietany kremowki lub lodow waniliowych. Goraco polecam :)

Polecam Wam rowniez crumble z morelami i cynamonowa kruszonka (klik), orzechowe crumble z rabarbarem i truskawkami (klik), chrupiace crumble jablkowo-jezynowe (klik) oraz crumble ze sliwkami, cynamonem i orzeszkami piniowymi (klik).


Crumble sliwkowe z migdalami i piniami
*inspiracja: "Zimtduft und warmer Apfelkuchen"

Skladniki na 4 porcje:
12 dojrzalych duzych sliwek (lub sliwek mrozonych)
skorka i sok z 1 pomaranczy
75 g cukru trzcinowego
125 g zimnego masla w kawalkach
100 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych migdalow
25 g platkow migdalowych
25 g orzechow piniowych
zimna smietana kremowka do podania

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Naczynie zaroodporne wysmarowac lekko maslem.

Sliwki umyc, osuszyc, przekroic na pol, usunac pestki. Ulozyc sliwki jedna warstwa w naczyniu, polac je sokiem z pomaranczy, posypac skorka pomaranczowa. Posypac sliwki 2 lyzkami cukru trzcinowego i ulozyc na nich 25 g zimnego masla w platkach. Przykryc naczynie folia aluminiowa i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25-30 min. az sliwki zaczna mieknac.

Make wspac do miski, dodac proszek do pieczenia, mielone migdaly i pozostale maslo, wyrobic w palcach na kruszonke. Nastepnie dodac pozostaly cukier, platki migdalowe i orzechy piniowe, wymieszac.

Wyjac naczynie ze sliwkami z piekarnika, zdjac forme, posypac owoce kruszonka. Wstawic ponownie do piekarnika i piec (bez przykrycia) przez 30 min. az kruszonka sie zrumieni a sok z owocow bedzie sie gotowal.

Wyjac crumble z piekarnika, ostawic na 10 min., zeby kruszonka lekko stwardniala. Crumble podawac cieple, z dodatkiem smietany kremowki.


Komentarze

Łucja pisze…
Och jak ja lubię takie słodkości :)
Autor pisze…
Świetne crumble! Uwielbiam owoce pod kruszonką!:D
piegusek pisze…
coś w tym jest, że ogarnia wszystkich błogie lenistwo-też tak mam :) a crumble bardzo lubię chociaż z tymi teraz dostępnymi śliwkami jeszcze nic nie robiłam :)
Majana pisze…
Wspaniałe crumble. Bardzo chetnie bym zjadła.
Jak fajnie, że jesteś Majeczko ! :*
Marcelina pisze…
Z lodami to ja się piszę! I jeszcze moje ulubione węgierki! :)
Picante Jalapeno pisze…
Uwielbiam crumble! To najlepszy deser letnią porą ;-)
Majko, zdrówka życzę, żeby już nie było żadnych zawirowań! A polenić się czasem trzeba.