Blondie z biala czekolada i czerwonymi porzeczkami.


Odkad pamietam, zawsze lubilam porzeczki. Najbardziej te pieknie czerwone i tak kwasne, ze az wykrzywialo buzie podczas jedzenia (lubilam tez biale ale tych na dzialce u moich rodzicow zawsze bylo niewiele:) Pozniej przyszla milosc do czarnych porzeczek...te najbardziej lubie w wypiekach i przetworach. I podjadac prosto z krzaczka tez lubie :) Oczywiscie nie moglo tego lata zabraknac na moim blogu przepisu na ciasto z porzeczkami. Wybor padl na blondie z biala czekolada i migdalami. Bardzo slodkie ale idealnie komponuje sie smakowo z kwasnymi, czerwonymi porzeczkami. Goraco polecam :)


Blondie z biala czekolada i czerwonymi porzeczkami
*inspiracja: S. Mayor "Das große Bauernhoh Kochbuch"

Skladniki na 16 kawalkow:
200-250 g bialej czekolady
125 g masla
4 jajka (L)
200 g drobnego cukru
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
150 g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
150 g mielonych migdalow
200 g swiezych czerwonych porzeczek
cukier puder do posypania

Prostokatna forme o wymiarach 20x30 cm wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do temp. 170°C.

Porzeczki umyc, osuszyc, oderwac od galazek. Biala czekolade polamac na kawalki i razem z maslem przelozyc do miski. Miske umiescic nad garnkiem z lekko wrzaca woda i stopic czekolade na parze, ciagle mieszajac, az masa bedzie gladka (woda w garnku nie powinna zbyt mocno wrzec). Zdjac miske z garnka, przestudzic mase.

Jajka wbic do drugiej miski, dodac cukier i ekstrakt z wanilii, miksowac ok. 10 min. az masa bedzie puszysta i znacznie powiekszy swoja objetosc. Dodac rozpuszczona czekolade z maslem, wymieszac delikatnie za pomoca szpatulki. Nastepnie dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola, wymieszac. Na koniec dodac mielone migdaly i porzeczki, wymieszac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 min. (za pomoca drewnianego patyczka sprawdzic czy ciasto sie juz upieko, jesli przyklejaja sie tylko pojedyncze okruszki ciasto jest upieczone).

Wyjac ciasto z piekarnika, przez 10 min. pozostawic w formie a nastepnie wyjac z formy i wystudzic na kuchennej kratce. Przed podaniem pokroic na kawalki i oproszyc cukrem pudrem.




Komentarze

Martyna pisze…
Idealne połączenie :)
U siebie napisałam, że jak wpadniesz na obiad, to nawet deser zrobię, ale teraz odwołuję. Przyniesiesz blondie, ja zajmę się kurczakiem :-)
Marcelina pisze…
Porzeczki najlepiej mi smakują w kompocie i w cieście. Blondie świetnie się prezentuje z tymi owocami, plus jest jeszcze biała czekolada <3 Yummy!